Tagtik

Koken met de microgolfoven: energiebesparend!

De tijd dat de microgolfoven enkel dient om eten op te warmen of te ontdooien, en vooral voor de kotstudent het belangrijkste keukenapparaat is, is al lang voorbij! De microgolfoven is een vast onderdeel geworden van de moderne keuken en wordt zelfs door heel wat koks en foodies omarmd.

Bovendien is het een snelle en budgetvriendelijke manier om eten te bereiden; goed voor het milieu en de portemonnee! Energy Star, de internationale standaard voor energie-efficiënte consumentenproducten, stelt dat als je voor het opwarmen van kleine porties de microgolfoven gebruikt in plaats van je fornuis of traditionele oven, je tot 80% energie kunt besparen.

Omdat de opwarm- of gaartijd met een microgolfoven veel korter is, houd je ook meer voedingsstoffen over en wordt de smaak bewaard. Alle voedingsmiddelen die je kan koken, stomen of pocheren kan je ook klaarmaken in de microgolfoven.

Groenten garen in de microgolfoven:
-snijd de groenten in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig gaar worden
-roer er wat water door zodat ze niet uitdrogen (olie of boter mag ook, maar voordeel van deze oven is dat je zonder vetstof kan bereidingen maken!)
-leg ze in een glazen kom (of schaal of bakje geschikt voor de microgolfoven) en voeg kruiden toe
-dek af met een deksel, een bord of magnetronfolie. Let er op dat er wat lucht kan ontsnappen, dus duw je deksel niet te vast
-kook op de hoogste stand. Ga ook eens kijken wat de handleiding van je magnetron aanwijst
-gebruik een draaischijf als het kan
-roer halverwege even de groenten om en controleer regelmatig eens of je groenten al gaar zijn. Wel oppassen voor de hete stoom die uit het bakje komt

Aardappelen
Ook aardappelen kan je klaarmaken in de microgolfoven. Je hoeft ze zelfs niet te schillen, maar snijd ze wel in gelijke stukken.
Vis
Deze kan je klaarmaken samen met aardappeltjes en groentjes in eenzelfde kom. Heel handig en minder afwas!
Mama’s maken ook hun baby- of peutervoeding in de microgolf; bv. stukje kipfilet, aardappeltje en worteltjes samen in de schaal.

Opgepast!
Dit mag niet in de microgolfoven: metaal, papier, karton, aluminiumfolie, porselein, borden met decoratieranden. Borstmelk, druiven, eieren en hete pepers doe je ook niet in de microgolf. Broccoli verliest veel van zijn voedingswaarde als je het klaarmaakt in de microgolfoven.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren