Tagtik

Fortuin gevonden in maag aangespoelde walvis

Hebt u ooit al gehoord van ambergrijs? Deze zeldzame substantie wordt geproduceerd in de maag van een walvis en is bijzonder waardevol.

Ambergrijs ontstaat doordat walvissen op grote schaal inktvissen eten. Een groot deel van daarvan kan niet verteerd worden en wordt normaal gezien overgegeven. Maar in één op honderd potvissen blijven restanten in de maag zitten. Die overblijfselen klitten doorheen de jaren aan elkaar tot ze ambergrijs vormen. Soms wordt dat ambergrijs uitgescheiden, want het wordt geregeld drijvend gevonden op zee. Maar soms wordt zo’n klomp te groot, scheurt het een darm en doodt het de walvis. En dat is wat er gebeurd is bij een walvis die aanspoelde op het Spaanse eiland La Palma.

'Drijvend goud' 
In de maag van het dier vonden onderzoekers een steen van 50 à 60 centimeter diameter groot uit, die 9,5 kilogram woog. Het ging om ambergrijs! Ambergrijs ruikt naar sandelhout, maar bevat ook ambreïne, een geurloze alcohol die de stabiliteit van geuren kan verlengen. Hierdoor is het bijzonder waardevol voor de parfumindustrie, en tevens bijzonder duur vandaar dat het ook wel “drijvend goud” genoemd wordt. De steen in de maag van de walvis op La Palma heeft een waarde van zo'n 500.000 euro.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren