Tagtik

Deze Nederlandse stad zal reclame voor vlees verbieden

Haarlem, een stad in Nederland in de westelijke buitenwijken van Amsterdam, wil vanaf 2024 vleesreclame in de openbare ruimte verbieden. Doel: de uitstoot van broeikasgassen helpen verminderen.

De Nederlandse gemeente Haarlem heeft besloten om vanaf 2024 vleesreclame op haar grondgebied te verbieden. Het initiatief komt van Ziggy Klazes, gemeenteraadslid van de milieupartij GroenLinks. "Het gaat er niet om mensen ervan te weerhouden vlees te eten, het gaat erom ze niet aan te moedigen producten te kopen die deel uitmaken van de klimaatcrisis die we momenteel meemaken", zei ze op radio Harlem105.

Vee vormt een heuse klimaatuitdaging
Het fokken van dieren voor hun vlees is schadelijk voor de planeet. Het is de bron van de uitstoot van een grote hoeveelheid broeikasgassen en is ook zeer waterintensief. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat de wereldwijde voedselproductie verantwoordelijk is voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld. In dit opzicht vervuilt het produceren van vlees twee keer zoveel als het produceren van plantaardig voedsel.

Verbod uitgebreid naar alle vervuilende producten
Dit reclameverbod betreft niet alleen vlees, maar ook vliegreizen, fossiele brandstoffen en thermische auto's. De gemeenteraad van Haarlem staat echter niet unaniem achter dit verbod, sommige functionarissen hekelen immers een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

(Skwadra and EdMar by Tagtik/Source: 7sur7/Illustration picture: Umanoide-Unsplash)

Ook dit kan u interesseren