Tagtik

De VN waarschuwt: “We spelen Russische roulette”

Bent u klaar voor een grimmige waarschuwing over klimaatverandering en extreme hitte? Onze planeet heeft 12 maanden op rij recordtemperaturen gekend. Bent u daarvan op de hoogte?

Mei was de warmste maand ooit. Deze cijfers zijn verre van verrassend, maar tonen een trend aan. In elk van de afgelopen 12 maanden (van juni 2024 tot mei 2024) zijn er records gebroken op het gebied van temperaturen, met de hoogste cijfers sinds er directe metingen worden gedaan.

De situatie is zo alarmerend dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Portugees António Guterres, een zeer ferm standpunt heeft ingenomen: “We spelen Russische roulette met onze planeet”, verklaarde hij, terwijl hij opriep tot een verbod op reclame voor fossiele brandstoffen, vergelijkbaar met het verbod dat geldt voor de tabaksindustrie.

Hij sprak op een evenement in het American Museum of Natural History in New York, waar hij, samenvallend met Wereldmilieudag, een evenement bijwoonde dat gewijd was aan de klimaatcrisis: “Onze planeet probeert ons iets te vertellen, maar we lijken niet te luisteren. We breken temperatuurrecords en we lijden onder de gevolgen", legde de heer Guterres uit.

(SR and MaSi for Tagtik/Photo: Renzo de Souza via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren