Tagtik

China ontwikkelt bacterie die ecologische voetafdruk drastisch zou kunnen verlagen

Een nieuw fotosynthesesysteem dat nooit eerder gezien werd in de natuur dat het gebruik van één-koolstofsubstraten in Escherichia coli kan verbeteren. Dat hebben Chinese wetenschappers weten te creëren. De resultaten van hun uitgebreid onderzoek werden begin januari 2025 gepubliceerd in Nature Communications.

Wetenschappers in China hebben een e coli ontwikkeld die zonlicht kan benutten door een op maat ontworpen kunstmatig fotosynthesesysteem in de bacteriën te integreren.

Volgens de onderzoekers bootst deze innovatie, die nooit eerder werd gecreëerd voor de natuur, de sleutelfunctie en structurele elementen van natuurlijke fotosynthese na, en zal deze ontdekking naar verwachting een revolutie in de landbouw teweegbrengen en de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

(FVDV for Tagtik/Source: Nature Communication: Tong, T., Chen, X., Tang, K. et al. A new-to-nature photosynthesis system enhances utilization of one-carbon substrates in Escherichia coli. Nat Commun 16, 145 (2025)/Ilustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren