Tagtik

"Energiecrisis is voedingsprijscrisis geworden"

Voor de vierde maand op rij daalt de inflatie: in februari werd het leven 6,6 procent duurder. In januari lag dat percentage nog op 8,05 procent.

Het leven wordt dus nog altijd duurder, al blijft het ritme van de stijging dalen. We zijn evenwel nog verwijderd van wat als een 'normale' inflatie wordt beschouwd, namelijk 2 tot 3 procent.

Bij het inflatiecijfer wordt de prijzen vergeleken met die van een jaar geleden. De daling die nu al enkele maanden is ingezet (het hoogste inflatiecijfer was 12,27 procent in oktober vorig jaar), is voornamelijk te danken aan de daling van de energieprijzen. 

De prijzen van voeding en niet-alcoholische dranken blijven wel fors stijgen: die zijn 16,12 procent duurder dan een jaar geleden. En dat baart Stijn Baert, professor arbeidseconomie van de UGent, zorgen: "Voeding werd op een jaar tijd zoveel duurder als normaal op meer dan 8 jaar. En ook de afgelopen maand werd het nog eens zoveel duurder als normaal op bijna een jaar! Melk, kaas en eieren zijn 26,0% duurder dan een jaar geleden en Oliën en vetten 24,4%", zo schrijft hij op Twitter.

"Werd de inflatie lange tijd gedreven door de energieprijzen, dan is dat nu duidelijk door voeding. Voeding zit op 16,1% inflatie, tegenover 2,1% voor niet-voeding, 7,0% voor diensten en 6,2% voor huur. Energiecrisis is voedingsprijscrisis geworden", aldus de professor nog.

(Fausto by Tagtik/Source: Twitter, De Morgen/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren