Tagtik

"30 procent vluchten Antwerp Airport zijn lege toestellen"

In 2022 werden vanuit de regionale luchthaven van Antwerpen 6.692 zakenvluchten uitgevoerd. Vaak gaat het om vluchten naar bestemmingen die met de auto op 1 of 2 uur bereikbaar zijn.

De meeste vluchten gingen vanuit Antwerp Airport naar de luchthavens van Cannes en Nice, maar op nummer 3 in de top 10 van de luchthavenverbindingen vanuit Antwerpen staat Kortrijk-Wevelgem. Ook Schiphol, Zaventem en Rotterdam staan in die top 10.

Bij GvA geeft luchtvaarteconoom Wouter Dewulf van de Universiteit Antwerpen een verklaring van het aantal korte vluchten voor privéjets: "Het gaat vooral om positioneringsvluchten. Dat zijn lege toestellen die van of naar Antwerpen komen om klanten op te halen. 

"Neem nu Kortrijk-Wevelgem, daar heb je veel minder faciliteiten voor privéjets. Verschillende zakenmensen stallen daarom hun toestel in Deurne, maar willen wel vanuit Kortrijk kunnen vertrekken", zo klinkt het. "Daarnaast zijn er ook positioneringsvluchten om de piekvraag op verschillende momenten op te vangen."

Volgens CEO Bernard Van Milders van Flying Group zijn tot 30% van zijn vluchten zulke positioneringsvluchten.

(HL/Source: GvA/Picture: Yoann Donzé on Unsplash)

HL

HL

Data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren