Tagtik

Zonder schuldgevoel een onproductief dagje

Zomervakantie: dagen waarop we wel eens niet zo productief zijn? En dan dat schuldgevoel, dat wrang gevoel ’s avonds omdat we die dag zo maar wat ‘geluierd’ hebben.

Neuroloog Steven Laureys legt uit op Radio 2: 'Elk levend wezen heeft soms eens nood aan rust. Het is juist goed voor je brein om even te rusten, want je kan gewoon niet permanent voluit gaan. Het kan je zelfs een nieuwe kijk geven op bepaalde dingen.'

'Voor de ene persoon kan tien minuutjes rusten fantastisch werken, anderen hebben dan weer een uur of een hele dag nodig. En je mag jezelf dat ook gerust gunnen. Het is goed als je aan een project werkt of dat je tijdens het studeren regelmatig een rustpauze inlast. Zo kan je alles even loslaten en het tot jou laten komen. Dan kan je brein en zijn complexe activiteit soms nieuwe connecties leggen, een eureka-moment krijgen. Zo krijg je op ‘verloren momenten’ toch nieuwe inzichten.'

We kijken best naar wat ons lichaam nodig heeft om die ideale balans te vinden tussen luieren en werken.

"Het vinden van de juiste balans is heel belangrijk. Te veel werken is niet goed, maar te veel niets doen is dat zeker ook niet. Emotioneel weegt het ook zwaarder door. Je moet voor jezelf uitzoeken wat het beste moment is om te luieren en hoe lang dat voor jou dan mag duren. Filosofen zoals Descartes werkten maar twee uur per dag, maar hij deed dat niet op een formele manier achter een bureau. Hij werkte buiten tijdens een wandeling. Het is dus echt voor iedereen anders."

Maar je hoeft je dus niet schuldig voelen als je eens een dagje lummelt want het is dus ook goed voor je brein. Zolang de juiste balans er is, is er geen enkel probleem!

(Skwadra by Tagtik/Source: De Madammen Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren