Tagtik

Zo (on-)belangrijk zijn grootouders werkelijk

Jouw rol als grootouder is enorm belangrijk! Uiteraard zal die heel wat aanpassingen vragen van jou. Ontdek hier 10 tips om jou hierbij te helpen.

Leer geduldig te zijn
Zowel je eigen kinderen als je kleinkinderen zullen jouw geduld op de proef stellen. Weet dat ook jouw kinderen moeten wennen aan hun rol van ouder. Je zal hen misschien fouten zien maken (die jijzelf ook maakte) maar het helpt niet om hierbij je geduld te verliezen. De kunst van grootouder te zijn is ‘zen’ te blijven in (bijna) elke omstandigheid.

Creëer en behoud een rustig leefklimaat
Probeer bij spanningen en moeilijkheden even wat afstand te houden en de zaken te temperen. Eventueel blijf je even weg uit het ‘gewoel’. Je kleinkinderen hebben niets liever dan een rustig leefklimaat.

Wees beschikbaar
Ook jouw kinderen zullen onverwachte zaken meemaken die hun planning in de war sturen. Het maakt hun leven eenvoudiger als ze weten dat ze kunnen rekenen op de grootouders om op hun kinderen te passen in geval van nood.

Stel je hulp voor
Het is goed om soms ook proactief te zijn door jouw hulp zelf voor te stellen wanneer je vaststelt dat er een stressperiode is. Neem dus zelf het initiatief!

Wees creatief
Als je vaststelt dat je kinderen iets (meubel, voorwerp, geld …) tekortkomen en jij hen hierbij kan helpen, neem dan zelf het initiatief. Praat er eventueel eerst eens over en leg uit hoe jouw idee hen zou kunnen helpen.

Bewaak de tijd voor jezelf
Gelukkige grootouders zijn de beste! Daarom is het belangrijk om jezelf niet te vergeten en zaken te doen die je zelf graag doet.

Laat die kleinkinderen maar smullen
Profiteer als grootouder ervan om je kleinkinderen lekker en gezond te laten eten bij jou thuis.

Plan activiteiten voor hen
Vermijd zeker dat je kleinkinderen zich gaan vervelen. Op voorhand wat plannen zal de momenten die je samen beleeft nog magischer maken. Samen wandelen (zoektocht met opdrachtjes), iets klaarmaken, knutselen, meehelpen in de tuin …

Vertel hen over jouw kinderjaren
Kinderen luisteren graag naar verhalen van vroeger: welk speelgoed bestond er vroeger? Hoe zag een klas er uit? Wat aten jullie zoal? … Twijfel er nooit aan om over het verleden te praten!

Leer zelf van jouw kleinkinderen
Sluit je niet af wanneer zij vertellen over nieuwe technologieën, muziek of mode. Dat zijn leuke gespreksonderwerpen en jouw kleinkinderen zullen fier zijn dat ze jou iets hebben bijgeleerd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Happy Oma Opa/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren