Tagtik

Zo maak je komaf met slechte adem

Een slechte adem kan heel vervelend zijn. Kauwgom of een muntje kan dit wat verhelpen, maar er bestaat nog een beter middeltje: gemberthee.

Gember is een wortelgewas met een typische sterke en pittige smaak. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. In Aziatische, Indische en Arabische gebieden is het tevens een echt kruidengeneesmiddel. In ons land wordt het meer en meer gebruikt in gerechten om het een pittige toets te geven: in soepen, stoofschotels, op slaatjes … en natuurlijk ook om thee te maken.

Gemberthee bevat gingerol; deze stof maakt een enzym aan dat zwavelhoudende deeltjes in de mond aanvalt. Hierdoor verdwijnt snel die slechte adem! Ook ideaal na het eten van voedsel met een onaangename nasmaak zoals look, koffie …

Maar hoe maak je nu gemberthee? Heel eenvoudig!

o Breng water aan de kook.
o Neem een stuk verse gember en haal de schil eraf.
o Snij de gember in dunne plakjes en voeg ze toe aan het water. Neem 8 à 10 plakjes voor een lichte gembersmaak, 10 à 12 voor een intensere smaak.
o Laat de thee goed trekken en voeg eventueel nog een beetje citroensap en/of honing toe naar eigen smaak. Ook kaneel, kurkuma of cayennepeper kan
o Of je kunt simpelweg een zakje met gemberthee in heet water laten trekken.
o Geniet!

Gember is een goede bron van vitamine A, B C en E, alsook de mineralen calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink. Bovendien bevat het weinig calorieën.

Gember is ook doeltreffend voor volgende kwalen:
-helpt tegen maag- en darmklachten en stimuleert de spijsvertering. Gember ontspant de spieren en versnelt de voedselvertering. Goed tegen oprispingen, krampen, opgeblazen gevoel, braakneigingen, reisziekte en winderigheid. Ook bij voedselvergiftiging en diarree is gember een nuttig kruid.
-warmt het lichaam op en verzacht een zere keel. Door zijn ontstekingsremmende eigenschappen helpt gember je van je verkoudheid af.
-verlicht PMS en menstruatiepijn. Een studie toonde aan dat gember de pijn van menstruatieklachten vermindert. 1 à 2 gram gemberpoeder kan al effectief zijn bij het verlichten van pijn tijdens de eerste 3-4 dagen van de menstruatie. Het verbetert de stemming en vermindert de pijn.
-vermindert het risico op kanker. Gember is een uitstekende bron van antioxidanten. Studie toonden aan dat gember oxidatieve stress kan verminderen.
-verlaagt cholesterol en bloeddruk. In Chinees onderzoek werd dagelijkse gemberconsumptie geassocieerd met een 8% lager risico op het ontwikkelen van hypertensie en een 13% lager risico op coronaire hartziekten bij volwassenen.

Redenen genoeg om nu snel dat lekker kopje gemberthee te zetten!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren