Tagtik

Zo maak je jouw meest gebruikte keukenapparaat proper

Weet jij wat het meest gebruikte keukenapparaat is in jouw keuken? Inderdaad, je koelkast!
Dit is dan ook de plaats waar we alles vers, gezond en fris willen houden. Daarom blijft het belangrijk om op deze plaats muffe geurtjes en vieze randjes te vermijden. Een schone koelkast is trouwens ook beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik.

Om jouw koelkast proper te houden heb je niet veel nodig: een sopje van water met afwasmiddel (of milde allesreiniger) ofwel een lepel soda op 5 liter water. Ook een mengsel van ¾ azijn en ¼ afwasmiddel in een spuitbus geeft een goed resultaat. Azijn zorgt er trouwens voor dat ook geurtjes verdwijnen.

Maak alles leeg
Trek de stekker uit het stopcontact.
Haal al je producten uit de koelkast en plaats ze in de winter buiten of bewaar in koeltassen met koelelementen. Plateaus, laden, bakjes en rekjes die je kunt verwijderen haal je er ook uit.
Maak de binnenkant van de koelkast proper met het sopje en poets na met proper water. Maak alles goed droog met een propere doek. Doe hetzelfde met de losse elementen die je uit de koelkast haalde.
Vergeet zeker niet de deur en het deurrubber!

Afvoergaatje schoonmaken!
Regelmatig kan er water onderin de koelkast staan; dit komt door het verstopte afvoergaatje achterin de koelkast. Deze afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Prik de afvoer door met bv. een satéprikker gewikkeld in wat keukenpapier.

Schimmelvlekken
Deze vlekken ontsieren je koelkast. Maak een papje met azijn en citroenzuur en wrijf hiermee de schimmelvlekken in. Laat even inwerken en gebruik vervolgens een zacht schuursponsje. Haal het papje weg met een vochtige doek. Herhaal dit in geval van hardnekkige vlekken.

Droog
Wanneer alles droog is, plaats je alle losse onderdelen er terug in. Steek de stekker in het stopcontact en vul je koelkast ordelijk.

Voorkomen
-veeg dagelijks de buitenzijde proper
-maak er een gewoonte van om etensrestjes en producten die vervallen zijn, uit je koelkast te halen

(Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren