Tagtik

Zo leer je sneller beslissingen nemen

Doe ik vandaag deze trui aan of die andere? Laat ik de kinderen buiten spelen of voor tv zitten? Maak ik vandaag die pompoensoep klaar of morgen? … Elke dag moeten we steeds maar wikken en wegen, beslissingen nemen. Ook al weten we dat de beslissing niet echt verregaande gevolgen kan hebben, toch spenderen we er teveel tijd aan!

Om sneller beslissingen te nemen, pas je volgende 5 praktische tips toe:

1. Raak niet verlamd
Eindeloos blijven piekeren, wikken en wegen … het verlamt ons. Zorg daarom voor jezelf voor een deadline. Zeg tegen jezelf dat je binnen een halfuur een beslissing moet genomen hebben. Zo beslis je zonder eindeloos te treuzelen.

2. Bekijk de randfactoren
Ga na wat de beslissing zo moeilijk maakt; mis je motivatie? voel je groepsdruk? is er beïnvloeding van buren of familie? … Hou je doelen voor ogen en bedenk wat de gevolgen zijn van om het even welke beslissing die je zou nemen.

3. Probeer falen te voorzien
Wij hebben allemaal wel eens de verkeerde beslissing genomen. Leer van de fouten die je in het verleden maakte. Weten dat we de bal kunnen misslaan stelt ons in staat sneller te beslissen en dat risico te lopen.

4. Gebruik de ervaringen van anderen
Onderzoekers hebben aangetoond hoe nuttig het is om mensen te bevragen die in eenzelfde situatie hebben gezeten. Een bepaald merk auto kopen en je kan niet beslissen? Bevraag je dan bij iemand die deze al kocht. Weeg steeds de beslissing nog even af als er ook andere informatie beschikbaar is.

5. Stem jouw beslissing af op jouw kernwaarden
Wanneer voor jou eerlijkheid, stiptheid, openheid en loyaliteit belangrijke waarden zijn, helpen deze jou bij het kiezen van vrienden, zakenpartners … Deze beslissing nemen is makkelijker omdat ze overeen komt met jouw kernwaarden.

(Skwadra by Tagtik/Source: SenNet Magazine /Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren