Tagtik

Zette jij je thee al die tijd verkeerd?

Ben jij een theedrinker? Dan ben je zeker en vast niet de enige! Wist je dat thee, na water, de meest verbruikte drank ter wereld is? Steeds meer horeca-uitbaters doen inspanningen om het aanbod kwaliteitsthee te verruimen.

Weet ook dat wanneer je op café bijvoorbeeld muntthee of kamillethee bestelt, je strikt genomen geen thee maar wel een tisane krijgt. We mogen slechts van thee spreken wanneer het gaat om een aftreksel van de Camilla sinensis, beter bekend als de theeplant.

Hoe zet ik nu het lekkerste kopje thee?

Gebruik liefst mineraalwater of kraantjeswater indien dit niet teveel chloor bevat, want dit beïnvloedt de smaak van de thee. Het ‘juiste water’ gebruiken is héél belangrijk want dit bepaalt naast de smaak ook de geur en de kleur van de thee.

Kook het water hooguit enkele minuten en laat dan even afkoelen. Te lang gekookt water doet de CO2 uit het water verdwijnen.

Zet thee steeds in een aparte pot!
Zo gebruikt men voor thee bv. witte potten en bv. inoxpotten voor de koffie. Zo vermijd je misverstanden. In principe zouden 3 soorten theepotten ideaal zijn: een voor de klassieke theesoorten, een voor de groene theesoorten en een derde voor de geparfumeerde thees en de kruideninfusen.

Welk soort pot voor thee?
Een eenvoudige theepot met eventueel een ingebouwde zeef voor de tuit is zeker voldoende. Dit type theepot wordt in het grootste theeland China gebruikt; zo kan je de theebladeren rechtstreeks in de pot gooien. Voor kleine theeblaadjes gebruik je een voldoende fijne en ruime filter die je diep genoeg in het water in de pot kan plaatsen. De beste materialen voor een theepot zijn porselein, glas en aardewerk.

Infusietijd
Hoelang je theebladeren moet laten trekken, hangt af van de soort thee. Gebruik 1 tot 2 theelepels theebladeren (afhankelijk van de sterkte van de thee die je wil). Theebladeren mag je ook meer dan een keer gebruiken.

Hier enkele richtinggevende tijden:
-zwarte thee: 3 tot 5 minuten
-groene thee: 5 tot 8 minuten
-oolong thee (de traditionele Chinese thee): 6 tot 8 minuten
-witte thee: 7 tot 15 minuten

(Skwadra by Tagtik/Source: SenNetMagazine/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren