Tagtik

Zelfzorg: kies jouw me-time strategisch

De pandemie maakte duidelijk dat samenleven veel vergt van een mens. Ook al houden we van ons gezin, een plaatsje om ons even terug te kunnen trekken is echt wel van levensbelang.

Er is niets mis met de nood hebben aan een eigen plek. Afstand en nabijheid zijn beiden nodig in een goede relatie. Zich even afzonderen moet kunnen zonder schuldgevoelens.

Relatietherapeute Vanessa Cluckers in Plus Magazine: “Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de nood om zich terug te trekken. Een plek waar je tot rust komt, kan zowel voor jou als je partner erg nuttig zijn. We leven in een sterk geïndividualiseerde maatschappij, maar in relaties lijkt versmelting wel de norm. Maar jij bent een persoon op jezelf, de andere is een persoon op zichzelf en samen hebben jullie een relatie. Als mens en individu moet je even kunnen terugplooien op jezelf, zonder schuldgevoel. Die bewustwording is belangrijk.”

Een eigen plek is ook nodig in verschillende fases van ons leven waarbij we een nieuw evenwicht moeten zoeken: een nieuw samengesteld gezin, met pensioen gaan, kinderen komen terug thuis wonen na het kotleven of na een relatiebreuk, kleinkinderen komen …

Belangrijk is dat je goede afspraken maakt met je huisgenoten. Hierbij enkele tips voor die ‘eigen plek’ :

-sta ’s morgens wat vroeger op: een kopje koffie of thee terwijl je het huis voor jou alleen hebt kan wonderen doen

-ook de badkamer is een goede plek om je even terug te trekken. Neem een bad en neem er de tijd voor!

-lees een boek in de slaapkamer of op een plaatsje in de tuin

-maak een wandeling in jouw favoriete park, bos … en kies jouw bankje uit, ook wanneer het minder goed weer is

-kies het juiste moment van de dag of de week

En belangrijk blijft: doe dit zonder schuldgevoelens!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren