Tagtik

Welke hondenrassen zorgen voor de meeste bijtincidenten?

In België gebeuren per jaar zo’n 100.000 bijtincidenten, waarvan 150 mensen in het ziekenhuis belanden met ernstige gevolgen. Heel dikwijls denken mensen dat pitbulls hier verantwoordelijk voor zijn. Pitbull is eigenlijk een verzamelnaam voor middelgrote gespierde honden met een grote kop en muil, zoals de Pitbull Terriër, Staffordshire Bullterriër en de American Staffordshire Terriër. Natuurlijk zijn de gevolgen groot wanneer zo’n grote gespierde hond bijt. Maar toch tonen statistieken aan dat de meeste bijtongevallen met andere hondenrassen gebeuren.

Welke hondenrassen veroorzaken nu de meeste bijtincidenten?
De meeste bijtincidenten gebeuren met de populairste hondenrassen als Golden Retrievers en Chihuahua’s. Het is dus een vooroordeel dat pitbulls gevaarlijker en agressiever zouden zijn dan andere honden. In Amerika staat de Pitbull Terriêr zelfs bekend als ‘the Nanny Dog’. Maar natuurlijk zijn er pitbulls die niet goed zijn opgevoed door hun baasje waardoor ze een gevaar vormen.

Niet hondenrassen maar individueel gevaarlijke honden
Chris Dusauchoit op Radio 2: “Ik vind dat er een lijst zou moeten zijn van individuele gevaarlijke honden en hun bazen. Op de hondenweide kan je al snel zien, welke honden een gevaar zouden kunnen vormen. En dit zou je moeten kunnen melden bij de lokale politie.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren