Tagtik

Voorverpakte etenswaren met druppels aan de binnenkant: nog opeten?

We hebben het al eens opgemerkt in voorverpakt vlees of kaas: waterdruppels langs de binnenkant. Echt smakelijk ziet er dat niet altijd uit. Zou jij zo’n pakje nog kopen? Hoe ontstaan deze waterdruppels aan de binnenkant van de verpakking?

Deze kunnen ontstaan door temperatuurverschillen: condens treedt op. Je koopt zo een pakje in de koelkast van een warenhuis en dan breng je het naar huis. Onderweg gaat de temperatuur iets omhoog. Dan leg je het pakje in de koelkast waardoor de temperatuur opnieuw daalt. Dit zorgt voor een afkoeling van de verpakking en condensatie van het vocht aan de binnenkant.

Op Radio 2 legt Frank Devlieghere, conservatietechnoloog aan de Universiteit van Gent, uit wat een andere belangrijke oorzaak kan zijn.
“De manier waarop vleeswaren of kaas verpakt worden, kan ook een oorzaak zijn. Er wordt in de verpakking een gasmengsel gespoten om bederf tegen te gaan, de zogenaamde beschermde atmosfeer. Eén van de gassen die men daarvoor gebruikt is CO2."

En net die CO2 speelt een rol bij het ontstaan van de druppels. "Die CO2 lost op in het product, waardoor het een klein beetje zuurder wordt. Die verzuring verandert dan weer de waterbinding van het product. Vlees en kaas bevatten 60 tot 80% water. Daarvan komt er een klein beetje vrij en dat komt in de verpakking terecht.”

Dus eigenlijk is het een ‘visueel probleem’ dat helemaal geen kwaad kan. De smaak blijft behouden en de houdbaarheidsdatum blijft dezelfde. Belangrijk blijft steeds dat je controleert op de verpakking hoeveel dagen je het product nog mag bewaren nadat je de verpakking hebt geopend.

Tip:
Bewaar voorverpakte levensmiddelen in de koelkast op een zo laag mogelijke temperatuur. Hoe kouder de plaats in de koelkast, hoe langer het product houdbaar is. Producten in een koelkast van 4°C bewaren de helft langer dan producten in een koelkast van 7°C

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren