Tagtik

Veilig sporten in de zon: zo doe je dat!

Samen met de stijging van het kwik, stijgt ook de zin om nog meer buiten te gaan sporten. Maar is onze huid hier op voorbereid? Kennen we de effecten van de zon op onze nog witte huid?

Koen Pansaers is sportarts en volgt Union Sint-Gillis op, alsook heel wat topsporters, onder wie triatleten. Hij is formeel. "Zelfs in de schaduw en op een bewolkte dag moet je je huid beschermen. Ik raad mijn patiënten aan om zich in te smeren, ook al is het maar voor een halfuurtje joggen. Joggers en fietsers kunnen een spray gebruiken. Watersportbeoefenaars, skiërs en bergwandelaars moeten nog voorzichtiger zijn, want de zon weerkaatst op water en sneeuw. Bij zeer lange blootstelling beschermen de sticks met hoge beschermingsfactor beter, vooral de neus, de oren en de schouders", geeft hij meer uitleg in Knack Gezondheid.

Je beschermen tegen de zon is een must, zelfs in de schaduw! Kies bij voorkeur een waterbestendig product. Vergeet bij het insmeren niet de binnenkant van de armen, de knieholten en de oren. Breng de lotion iets verder aan dan de rand van je kledij.

Toch zijn heel wat sporters terughoudend om zich te beschermen tegen de zon; de aangebrachte lotion kan bijvoorbeeld prikken in de ogen bij het zweten. Dit kan je echter oplossen door een lotion te gebruiken specifiek voor het gezicht.

In de bergen of bij harde wind beschermt een olieachtige crème de huid beter dan de vloeibare lotion, die kan bevriezen.

Vind je het als man moeilijk om lotion aan te brengen op harige benen of een kaal hoofd? Gebruik dan een spray.
Kleding uitgerust met een uv-filter is duur en overbodig. Wel handig is het dragen van een pet; deze beschermt de schedel en de oren.

Met deze maatregelen kan je dus de nodige vitamine D opdoen!

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack Gezondheid/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren