Tagtik

Terug-naar-school-kosten: zo hou je ze onder controle

Het is weer bijna voorbij die mooie zomer. September is daar. De maand waar veel ouders van schoolgaande kinderen toch wel eens financieel gaan vloeken.

Schoolbenodigdheden, nieuwe kleren, hobbyspullen … betekenen een enorme hap uit het gezinsbudget.

Met volgende tips hou je de onderwijskosten onder controle:
Maak een inventaris
Wat heb je nog thuis liggen en is nog perfect bruikbaar voor dit schooljaar? Is het nodig om elk jaar een nieuwe boekentas, nieuwe kleurpotloden … te kopen? Maak een lijstje met wat je kind kan hergebruiken en wat het écht nodig heeft. Stel vervolgens een budget op voor de nieuwe spullen en hou je aan dat budget. Betrek ook je kinderen erbij; ook zij worden zich bewust van duurzaamheid en leren zo ook mee een budget beheren.
Wissel materialen uit
Waarschijnlijk zal je bij het inventariseren vaststellen dat je spullen ‘teveel’ hebt: turnpantoffels die te klein zijn geworden, meer dan één meetlat, classeurs, schooletui … Spreek af met andere ouders en organiseer een ruildag.
Kies tweedehands
Ga eens snuisteren op tweedehandssites of in de kringwinkel: die leuke fiets, die bureaustoel, die laptop … kan echt wel even goed zijn als een nieuwe.
Koopjes
Wie toch nieuwe spullen nodig heeft, kan hier en daar nog koopjes doen in de solden. Voor aankopen als een boekentas kan dit wel al een financieel verschil maken. En er is niets mis met dat ‘model’ van vorig jaar!
Lopende kosten
Weet dat er tijdens het schooljaar ook lopende kosten zijn. Ook hier kan je op besparen: is het nodig dat je je kind elke dag een flesje drank meegeeft? Investeer in een drinkbus: duurzamer en goedkoper!
Ook elke dag een broodje kopen is niet nodig. Je geeft minder geld uit met een gezond gevulde brooddoos.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren