Tagtik

Plant nu je bloembollen

Bloembollen plant je in oktober: de grond is nog warm en er valt af en toe regen. Zo’n weer is ideaal voor de wortelvorming van je bloembollen. Hoe leuk is het om samen met kinderen of kleinkinderen de bloembollen te ‘verstoppen’ onder de grond om ze dan in de lente boven de grond te zien komen.

Deze bloembollen kan je nu zeker al planten: tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, krokussen …
Hoe ga je te werk?

Materiaal: een schep, handschoenen, een gieter of tuinslang

-stap 1: zoek een plaats om de bloembollen te planten
Maak plaats voor de bloembollen door takken, oude blaadjes en onkruid te verwijderen. Spit de grond waarin je gaat planten eerst even los. Zo is de aarde makkelijk te bewerken.

-stap 2: planten
Hoe diep moet je nu planten? Vuistregel: 3 keer de bolmaat. Een tulpenbol van 5 cm plant je dus 15 cm diep. Voor de plantafstand hou je 3x de breedte van de bol aan.
Het oogt mooier wanneer je bloembollen in groepjes plant dan hier en daar een bloem die de kop opsteekt. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk lichtjes aan. Bevochtig vervolgens de grond met een gieter of tuinslang.

Planten in een pot?
Doe een laagje hydrokorrels, potscherven of grind in de pot voor een goede waterafvoer. Voeg potgrond toe tot ongeveer 10 cm onder de rand. Strooi dan de bloembollen losjes in de pot en verdeel ze. Dek de pot af met nog meer potgrond en besproei zodat de grond vochtig is.

TIP: zoek originele potten of voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een oude gieter of een klomp.

Vanaf nu moet je enkel geduld hebben tot je in de lente de eerste groene puntjes boven ziet komen en de bloemen verschijnen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren