Tagtik

Overleeft een spin in jouw stofzuiger?

Het is de tijd van het jaar: spinnen verschijnen op heel wat plaatsen in ons huis. Wanneer we in alle hoekjes van onze woonkamer aan het stofzuigen zijn, komen we ze ongetwijfeld tegen. Wat doe jij dan: zorg je ervoor dat het diertje in jouw stofzuiger terecht komt, of haal je snel jouw pantoffel om de spin eerst dood te meppen of vang je het diertje en laat je het buiten opnieuw vrij? Maar overleeft de spin eigenlijk de stofzuiger?

Ontsnappen
Een spin kan wel ontsnappen uit de stofzuiger, op voorwaarde dat er een makkelijke uitweg is. Het is wel even schrikken als je de spin terug uit de buis ziet kruipen. De spin moet dan eerst het opzuigen overleven tussen al het stof en andere restjes en dan een uitweg naar buiten vinden. Dit allemaal voordat de stofzuiger opnieuw wordt aangezet. Hoe groter de spin, hoe groter de overlevingskans.

Volgens Naturalis-medewerker Peter van Helsdingen hebben kleine spinnen en hooiwagenspinnen geen schijn van kans om het te overleven. Zij stikken al heel snel door het stof in de stofzuigerzak. De huisspinnen daarentegen hebben een grotere overlevingskans. “Met zijn dikke lijf van minimaal 1,5 centimeter en zijn lange, harige poten kruipt hij met gemak de stofzuiger uit.”

Bij sommige stofzuigers is een ontsnapping niet mogelijk omwille van de verschillende klepjes die tijdens het stofzuigen opengaan maar weer sluiten als hij uitgezet wordt.

Ook blijft de vraag of spinnen de krachtige stofzuigers van tegenwoordig kunnen overleven. Na het opzuigen van een spin ineens veel stof opzuigen, kan er ook voor zorgen dat zelfs een grotere spin stikt.

Wil je zeker zijn, kan je nog altijd de stofzuiger met de voet omhoog zetten; dit maakt het de spin moeilijk om uit de stofzuiger te klimmen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren