Tagtik

Om deze redenen haal je snel die munt in huis

Munt kennen we allemaal van die lekkere verse muntthee. Het is ondertussen een populaire plant geworden die al duizenden jaren bestaat in meerdere culturen. Maar om volgende redenen moet je dit fris en gezond kruid zo snel mogelijk in huis halen, want munt heeft heel wat gezondheidsvoordelen.

Goed voor de spijsvertering
Munt bevat veel antioxidanten en menthol. Beiden zijn erg goed voor je maag en ondersteunen daarbij de enzymen die de spijsvertering beter laten functioneren. Dankzij dit frisse plantje heb je na een stevige maaltijd geen last meer van een opgeblazen maag en kan het zelfs helpen bij het kalmeren van maagkrampen en het verminderen van winderigheid.

Ontstekingsremmend
Munt bevat veel zogenaamde fytonutriënten. Dit vermindert de schade aan de cellen wanneer er sprake is van ontstekingen. Zelfs bij een chronische ontsteking kan munt dit helpen verminderen of zelfs tegengaan.

Goed voor het immuunsysteem
De blaadjes van munt zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitamine C, D en E, maar ook calcium, fosfor en een kleine hoeveelheid vitamine B-complex. Deze voedingsstoffen gecombineerd zorgen voor een verbetering van het immuunsysteem, waarbij je wordt beschermd tegen infecties en ontstekingen.

Helpt tegen stress
Munt wordt onder andere bij aromatherapie gebruikt om stress tegen te gaan en te verminderen en de geest te verjongen. Het inademen van muntdampen helpt het ontspannen van het lichaam en het kalmeren van de geest.

Vermindert menstruatiepijn
Muntblaadjes kalmeren krampen in de spieren en helpen het bloed zuiveren waardoor menstruatiepijn kan verminderen. Een lekkere kop warme muntthee kan wonderen doen.

Speelt rol bij het afvallen
Munt is geen wondermiddel om te vermageren. Het is wel zo dat de sterke geur van munt je honger kan stillen. Of eet een muntje om je trek naar eten te doen vergeten.

Ken je ook volgende toepassingen van munt?
-helpt tegen bladluizen op bv. stokroos
-helpt om muizen weg te houden
-enkele druppels pepermunt op je hoofdkussen sprenkelen houdt muggen weg
-gekneusde muntblaadjes over je huid wrijven helpt als je gestoken bent of om muggen weg te houden
-voeg een takje munt in je waterkan op tafel
-verras je gasten met ijsblokjes waarin muntblaadjes zijn ingevroren; mooi effect!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren