Tagtik

Leren loslaten? Dat doe je met fotografie!

Wanneer je foto’s neemt, doe je dat om herinneringen vast te leggen. Een mooie zonsondergang, een huwelijk, verjaardag … Nemen we er een foto van of zal dit nu net de pret bederven op dat moment? Onderzoek wijst uit dat foto’s maken je die fijne momenten nog intenser doet beleven. Onderzoekers vermoeden dat wanneer je je focust alsof je een foto neemt – je hoeft zelfs niet af te drukken – je meer voeling hebt met wat je in het hier en nu beleeft.

Hedwig Thibaut, jarenlang therapeut in het psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Lucia (Sint-Niklaas) begeleidde patiënten met fotografielessen en foto-opdrachten. "De meest gehoorde opmerking na een namiddag foto's trekken is dat de tijd voorbijgevlogen is. Dat ze even niet hebben gepiekerd. Fotograferen is een vorm van loslaten. Mensen voelen zich vaak erg ongemakkelijk wanneer ze gewoon over straat lopen of in gezelschap zijn. Ze weten met hun handen geen blijf, kunnen moeilijk contact leggen. Met een fototoestel in de hand, hebben ze iets te doen dat hen afleidt én het kan een gespreksonderwerp zijn", vetelt hij in Plus Magazine.

Als je in groep foto's bespreekt - of het nu zelfgenomen beelden zijn of uit een boek -, merk je dat mensen de wereld vaak op een andere manier zien. Wat voor de ene rustgevend is, wekt bij de andere net negatieve gevoelens op. Je daar bewust van zijn, helpt je beter te begrijpen wie je bent en waarom er soms conflicten ontstaan, analyseert de therapeut.

Als we conflicten willen oplossen krijgen we dikwijls de raad om de zaken eens van een andere kant te bekijken. Dit kan je met een fototoestel letterlijk doen: ga eens door de knieën, bekijk het in bovenaanzicht, zijaanzicht, loop er rond …

Fotografie verruimt je blik en leert je loslaten
Laat je zeker niet afschrikken door de technische kant van fotograferen; een korte fotografiecursus kan je zeker al op weg helpen. Tevens is een smartphone met een goede lens de ideale tool om al die leuke momenten vast te leggen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Plus Magazine/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren