Tagtik

Leer kinderen hondentaal

Kinderen en honden kunnen elkaars beste vrienden zijn. Wetenschappelijke studies geven aan dat het hebben van en zorgen voor een huisdier heel goed is voor de ontwikkeling van een kind.

Maar wist je dat bij 90% van de bijtincidenten van honden een kind betrokken is? Het is lang niet altijd de schuld van de hond als hij een kind gebeten heeft. Dikwijls is het een handeling van het kind die agressie van de hond opwekt. Het is duidelijk dat kinderen niet altijd het gedrag van de hond correct kunnen inschatten. Er zijn duidelijke omgangsregels en voorzorgsmaatregelen nodig!

Tips:
-laat jonge kinderen NOOIT alleen met een hond. Zij begrijpen onvoldoende de signalen die een hond stuurt en dan kan het fout lopen.
-betrek het kind al van op jonge leeftijd en herhaal regeltjes regelmatig.
-benader een hond nooit langs achter. Sommige honden hebben een erge schrikreactie en zouden dan kunnen bijten.
-aai of kriebel een hond rustig ONDER zijn kin of op zijn borst. Aai niet over zijn kop want de meeste honden vinden dit helemaal niet leuk.
-laat kinderen niet in de bench of op de mand van de hond komen. Dit is de veilige plek van de hond en deze plek wil hij misschien gaan verdedigen.
-stoor honden niet wanneer ze aan het eten zijn. De hond duldt geen kind in de buurt van zijn voerbak. Een kind moet leren om de hond te respecteren als hij bezig is met zijn ‘eigen zaken’.
-straf een hond niet voor fout gedrag. Fout gedrag negeer je en goed gedrag beloon je. Honden bijten vooral uit angst en door hen te straffen vergroot je die angst. Een hond mag zeker niet bang zijn van jou. Je hond luistert naar jou omdat er dan leuke dingen gebeuren.
-laat je kind op straat of in het park nooit vreemde honden aaien. Niet elke hond vindt dat prettig. Eventueel kan je dit eerst vragen aan de eigenaar van de hond en schat zelf in of dit veilig is.
-als baasje is het dus belangrijk niet alleen naar de lichaamstaal van je hond te kijken, maar ook naar die van jezelf.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren