Tagtik

Laat jij jouw kind ook langer opblijven in de zomervakantie?

Zomervakantie betekent voor veel kinderen ook: lekker lang opblijven!

Een barbecue, lange gezellige zomeravonden met vrienden, urenlang buitenspelen … zijn momenten waarop we onze kids langer laten opblijven. Maar kan het kwaad als je je kinderen lang laat opblijven in de zomervakantie? Tips van slaapexpert Annelies Smolders.

“Af en toe je kind laten opblijven voor een late barbecue of een optreden, dat hoort bij het leven,” zegt slaapcoach en psychologe Annelies Smolders bij Radio 2. Waar zij wel voor waarschuwt is dat je kind de volgende dag wat vervelend of stout kan zijn.

“In principe houd je het best elke dag dezelfde slaaptijd aan, want je biologische klok houdt van structuur. Maar een beetje verandering is wel oké." Zo is een half uurtje of een uurtje langer opblijven niet echt problematisch, maar zeker niet meer dan anderhalf uur.

Wij weten allemaal dat een vast slaappatroon aanhouden moeilijk is tijdens schoolvakanties. Belangrijk blijft om je kinderen goed voor te bereiden op 1 september. “Zeg midden augustus tegen je kinderen 'We gaan de wekker weer op het vaste moment zetten. Schuif desnoods de wekker geleidelijk op, dan is de overgang niet zo zwaar."

Ook waarschuwt zij voor de grote vijand van onze slaap.

“De grootste vijand van slaap is blauw licht,” zegt Smolders, “En dat zit in al die schermpjes.” Tieners blijven vaak laat op om te gamen of te chatten, en dat kan voor een verstoord slaapritme of slapeloosheid zorgen. “Spreek daarom gewoon met je vrienden af om ‘s ochtends samen te gamen of te chatten.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren