Tagtik

Laat in deze tijden je perfectionisme voorgoed los

Ben jij iemand die zichzelf zo veel druk oplegt door veel te hoge verwachtingen te koesteren? Heb je het gevoel dat je nooit jouw eigen vooropgestelde verwachtingen kan inlossen? Leg je jouw verwachtingen onrealistisch hoog in deze tijden? Wel, dan kan je nooit écht gelukkig worden. Want dat perfectionisme belet jou om gelukkig te worden, om te genieten (ook in deze tijden).

Om volgende redenen laat je liefst zo snel mogelijk dat perfectionisme los:

-je wordt er ongelukkig van. Wees tevreden met hoe het nu is in plaats van hoe het in jouw ideale plaatje zou moeten zijn. Ligt jouw huis er niet supernetjes bij? Wees dan tevreden dat jouw kinderen zich even rustig hebben kunnen bezighouden en laat dat mooie lego-huisje gerust even staan. Wees er fier op!

-het is slecht voor onze gezondheid: in elke relatie duiken wel eens problemen op die aangepakt moeten worden. Aanvaard dit en weet dat het erbij hoort. Koppels die denken dat ze ‘zielsverwanten zijn’ of zeggen dat ze ‘samen groeien’ hebben het lastig om nadien problemen te accepteren. Neem dus een realistische houding aan want deze helpt je om te gaan met de blutsen en builen in het leven. En weet dat in deze periode elke relatie wat onder druk komt te staan, dat het er overal wat anders aan toe gaat.

-het heeft een slechte invloed op je werk. Uit onderzoek blijkt dat perfectionisten geneigd zijn om uitstelgedrag te vertonen omdat ze toch steeds dingen willen aanpassen of verbeteren tot ze er volledig tevreden over zijn (maar dat zijn ze zelden). Op die manier kan perfectionisme leiden tot ‘werkverslaving’. En zo is stress, oververmoeidheid of zelfs een burn-out nooit veraf.

-het tast ons zelfbeeld en eigenwaarde aan. Perfectionisten vergelijken hun lichaam met de ideale lichamen van in boekjes of films. Hierdoor raken zij teleurgesteld in hun eigen lichaam. In boekjes en modeblaadjes zie je geen mensen met een ‘corona-kapsel’. Maar die zie je zeker en vast wel als je buiten komt. Wees dus niet te streng over hoe je er uitziet.

Dat perfectionisme loslaten is een proces, met vallen en opstaan. Blijf je best doen, weet dat fouten een deel uitmaken van het dagelijkse leven, focus je op het geheel en niet op details, accepteer de ups en downs in het leven met mildheid, wees je bewust van jouw kwaliteiten … Zet op die manier stappen in het veranderen van je denken naar een meer ‘groeigerichte’ mindset.

(Skwadra by Tagtik/Source: SeniorenNet/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren