Tagtik

Jezelf opladen, hoe doe je dat?

We vergeten niet om de batterij van onze GSM, elektrische fiets … op te laden. Maar laden we de batterijen van ons lichaam wel voldoende op?

We nemen hier te weinig tijd voor, terwijl het zo nodig is om na inspanningen te ‘herstellen’. Denk maar eens aan de sporters die deelnamen aan de Olympische Spelen; ook zij lassen een pauze in om hun batterijen op te laden. In deze samenleving zijn wij allemaal topsporters; zorg dus op tijd voor herstel! We zorgen wel eens voor rust of ontspanning, maar dit is niet altijd voldoende.
Hoe pakken we dit herstel het best aan?

Doe eens niets!
Er zijn volop onderzoeken gebeurd naar het verhogen van effectiviteit en creativiteit door middel van herstelmomenten. Het Amerikaanse leger liet soldaten hazenslaapjes doen toen bleek dat hun accuratesse daarmee omhoog ging. Na een periode van mentale of fysische activiteit, moet ons lichaam de grondstoffen voor energie aanvullen. Neem dus op tijd herstelmomenten; niets doen is productief!

Goed bewust ademhalen
Herstellen kan er voor iedereen anders uitzien: hardlopen, mediteren, wandelen, fietsen …
Maar je hebt geen excuses dat je de tijd niet hebt voor oplaadmomenten; weet dat een paar keer bewust en diep ademhalen ook een prima manier is. Adem rustig diep in door je neus, hou vast, en blaas uit door je mond en hou vast. Zo geef je je lichaam enerzijds extra energie en zuurstof en anderzijds geef je het rust. Maak er een dagelijkse gewoonte van (zeker als je je gespannen voelt); je kan het overal doen.

Maak werk van je fysieke conditie
Ook voor mensen die veel met het hoofd werken is fysieke energie belangrijk. Je fysieke conditie bepaalt niet alleen je fysieke kracht en uithoudingsvermogen, maar ook je concentratievermogen, je creativiteit, je doorzettingsvermogen en je vermogen om je emoties in bedwang te houden. Het is dus de basis van je totale energiehuishouding!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren