Tagtik

Is bier de beste pijnstiller?

We kennen allemaal de deugden van bier: deze diuretische drank, die de doorvoer vergemakkelijkt, is ook zeer hydraterend, maakt het haar soepel en glanzend, versterkt botten, enz. Maar binnenkort kan er een extra deugd van je favoriete bruin of blond biertje aan deze voordelen worden toegevoegd...

Volgens een studie van onderzoekers van de University of Greenwich, gepubliceerd in 2017 in "The Journal of Pain", zou bier zelfs lichamelijke pijn beter verlichten dan paracetamol.

Hoe kan dat? Het lijkt erop dat het verhogen van het alcoholgehalte in het bloed ons lichaam "een lichte verbetering van de weerstandsdrempel" geeft en "grotendeels de intensiteit van pijn" vermindert, melden de auteurs van de studie.

Na deze ontdekking zouden de experts willen te weten komen hoe alcohol precies de perceptie van pijn beïnvloedt door het inwerken van directe simulatie op de receptoren van de hersenen. Ook hoe alcohol angst vermindert, dat dan weer leidt tot een vermindering van pijnperceptie, is voer voor meer onderzoek.

Trevor Thompson, die deze studie leidde, legde destijds uit dat alcohol vergeleken kon worden met opioïden (stoffen die lijken op opium zonder er chemisch verwant mee te zijn), die actiever zijn tegen pijn dan paracetamol. De expert wil op basis van deze ontdekking een even effectieve pijnstiller maken, maar zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol.

Dat gezegd zijnde: zelfs als bier in dit onderzoek als een toverdrank geportreteerd wordt, moet het, net als andere alcoholische drankjes, met mate worden gedronken! Gezondheid !

(FVDV and Jag EVG for Tagtik/Picture: YesMore content via Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren