Tagtik

Gezond en goedkoop eten: het kan zeker met deze tips!

Gezond eten … iedereen heeft er de mond vol van! Het is van groot belang dat we hier aandacht blijven voor hebben. “Maar wie kan al die verse groenten en dat lekker fruit betalen?” hoor je soms wel eens. Ook met weinig geld kan je gezond én lekker eten! Met deze tips lukt het wel om te besparen op lekker en gezond eten.

-doe boodschappen met een boodschappenlijstje en plan je weekmenu: zo laat je je niet verleiden door zogenaamde aanbiedingen (die niet altijd voordeel opleveren). Hou hierbij ook de hoeveelheden in het oog. Als je niet goed bent in het verwerken van restjes, is voedseloverschot ook geldverspilling.

-trek naar de markt: wanneer je naar de markt gaat tegen de tijd dat ze beginnen af te breken, verkopen veel marktkramers onverkochte voedingswaren aan een spotprijs.

-shop bij discounters: hier zijn de huismerken en ook de minder bekende merken in de meeste gevallen oké. Hou hierbij wel steeds de samenstelling en voedingswaarde in het oog; te veel additieven, suiker, zout en palmolie zijn zeker niet gezond.

-koop lokale seizoensgroenten: dan heb je de beste producten aan de scherpste prijs

-ook diepvriesgroenten zijn een prima keuze, maar kies steeds een verpakking zonder toevoeging van zout, suiker en vet. Die zijn zelfs een uitstekend alternatief voor verse producten en zijn tevens soms ook goedkoper. Bovendien kan je de hoeveelheden perfect afmeten. Verspilling is daardoor zo goed als uitgesloten.

-kook voor meerdere dagen tegelijk en vries een deel in.

-kies vaker voor vegetarische maaltijden: vlees is vaak het duurste ingrediënt en is nochtans makkelijk te vervangen door bv. ei, noten, peulvruchten (witte of bruine bonen), kikkererwten en linzen.
Ga zeker eens op zoek naar gerechten met deze goedkopere ingrediënten; je zal verrast worden!

-maak van de restjes een bijzondere tapas-avond: wat overschotjes tomaten, rijst, champignons, stukjes vlees of kaas … Serveer in kleine schaaltjes en maak er iets feestelijks van! Of maak er een heerlijke soep van.

-maak zelf je sausjes: ze zijn een stuk goedkoper en veel gezonder. Gebruik bv. yoghurt of plattekaas als basis en meng deze met je zelfgekweekte kruiden. Met enige creativiteit vind je jouw ‘ideale lekkere dressing’

Ga aan de slag met deze tips en je spaart gegarandeerd en makkelijk zo’n 20 à 50 euro per maand uit!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren