Tagtik

Drinken bij héél warm weer: do’s en don’ts

Er worden tropische temperaturen voorspeld, en drinken met warm weer is heel belangrijk!
Wanneer je onvoldoende drinkt bij hitte, loopt je lichaamstemperatuur op, verslechtert je doorbloeding en kan je zelfs een hitteberoerte krijgen. Dus: blijven drinken is de boodschap bij warm weer!

Maar wat drinken we nu best bij hitte?
Water
Dit is niets nieuws: water is de ideale dorstlesser. Normaal gesproken raden dokters aan om zo’n 1,5 à 2 liter water per dag te drinken. Maar bij zo’n hitte mag dat zeker meer zijn.
Als je water te saai vindt, kan je er altijd een smaakje aan toevoegen: citroen, munt, komkommer … en haal die leuke karaffen maar uit je kast!
Thee
Het lijkt misschien wat raar om warme thee te drinken bij dit weer, maar omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden. Resultaat: je hebt het iets minder warm.
Je kan natuurlijk je thee laten afkoelen en er ijsblokjes aan toevoegen. Eigengemaakte gezonde ice tea!
Koffie
Ook dit warme drankje kan je rustig drinken. Koffie zorgt er heus niet voor dat je lichaam uitdroogt zoals wel eens wordt beweerd. Geen zin in warm, ga dan voor de koude variant!
Bouillon
Een beetje zout bij dit warme weer voorkomt dat je je gaat flauw voelen. Als je dus een flauw gevoel krijgt is bouillon een goede optie.

Dit drink je beter NIET bij warm weer!
-ijswater: ijskoud water kan er voor zorgen dat je maag van slag raakt. Gevolg: krampen
-frisdrank: deze bevatten veel suikers en dus veel calorieën. Door de suiker én de cafeïne kunnen ze erg belastend zijn voor je lichaam en houden ze je vochtgehalte niet op peil.
-alcohol: een lekker fris rosé wijntje kan smaken in het zonnetje, maar het is niet echt goed voor je lichaam. Alcohol zorgt ervoor dat hydraterende vloeistoffen, die je zeker nodig hebt in de hitte, veel sneller je lichaam verlaten. Hierdoor kan je lichaam uitdrogen. Kan je echt niet weerstaan aan een glaasje alcohol, drink er dan steeds een glaasje water bij.

(Skwadra by Tagtik/Source: Cosmopolitan/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren