Tagtik

Dit kan je nu doen met je kerstboom

De kerstdagen liggen alweer achter ons en ook oudejaarsavond is verteerd. Met opgeladen batterijtjes starten we het nieuwe jaar en die kerstversiering en kerstboom mogen dus plaats ruimen. Maar wat doen we best met onze kerstboom na kerst? Bosplus geeft ons deskundig advies.

Plant jouw boom in de tuin
Belangrijk bij het planten van je kerst boom in je tuin is dat je de boom eerst laat wennen aan koudere temperaturen. Zet hem dus niet rechtstreeks in de grond, maar laat hem even acclimatiseren op een koelere plek in huis (zoals bijvoorbeeld in de garage, of op de veranda). Opgelet, je kan de boom enkel planten als het enkele dagen niet vriest, anders is hij geen lang leven beschoren.

Plant de kerstboom met binnenpot in de grond, zo kan je hem de jaren nadien opnieuw gebruiken. Let er op dat de pot nog een tiental centimeter boven de grond uitsteekt en voldoende drainage kan garanderen. En vergeet ook zeker niet om hem extra water te geven wanneer het weinig regent of warm wordt. In december kan je de boom vervolgens terug uitgraven en opnieuw gebruiken. Hij zal misschien wel een grotere pot nodig hebben. Als oude vrienden kunnen jullie opnieuw samen kerst doorbrengen.

Breng jouw boom naar een kerstbomenasiel
Heb je geen plaats in de tuin? Geen nood! Voor jou zijn er ook duurzame oplossingen. Je kan jouw kerstboom bijvoorbeeld naar een kerstboomasiel brengen. Een pension voor bomen als het ware, waar ze de nodige zorg en liefde krijgen tot je hen weer komt ophalen. De ingeleverde bomen worden door een circulaire kwekerij geplant en kunnen het jaar nadien opnieuw opgehaald worden door de eigenaars.
Niets weerhoudt je trouwens om verschillende duurzame oplossingen te combineren en te experimenteren: je kan een tweedehands kunstkerstboom ook afwisselen met een echte boom, die je nadien plant en laat uitgroeien?

(Skwadra by Tagtik/Source: Bosplus/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren