Tagtik

Dit kan je doen aan die oorpijn op het vliegtuig

Voor sommige mensen is op vakantie vertrekken met het vliegtuig echt geen pretje. Het drukverschil zorgt bij hen voor enorme oorpijn. En ja, ze probeerden reeds alles: kauwgom, oordopjes, neusspray, pijnstillers … Er zijn mensen die om die reden zelfs niet meer op een vliegtuig durven te stappen. Neus-keel-oorarts Stephan Vlaminck vertelt op radio2 wat de oorzaak van die oorpijn is en wat je kan doen om dit te voorkomen.

Lucht in het middenoor
“Alles draait eigenlijk rond de buis van Eustachius en het middenoor”, vertelt Vlaminck. “Het middenoor is een gesloten ruimte die achter ons trommelvlies ligt. Dat middenoor heeft enkel de mogelijkheid om zijn druk aan te passen via de buis van Eustachius.”

“Op de begane grond is de druk van het middenoor en het buitenoor gelijk. Wanneer het vliegtuig opstijgt, wordt de lucht ijler en zakt de luchtdruk. Er is dan een overdruk in het middenoor. Die overdruk helpt om de buis van Eustachius open te persen en kan zo dus makkelijk weg. De druk is dan hersteld.”

“Wanneer het vliegtuig terug daalt, gaat de luchtdruk weer omhoog en moet het middenoor lucht krijgen. Die zuigt hij aan via de buis van Eustachius, maar als dat te snel gebeurt, klapt die buis dicht en kan er geen lucht meer door. Dat zorgt voor een enorme pijn. Lucht buitenlaten is makkelijker dan lucht binnenlaten. Daarom doet het dalen altijd meer pijn.”

Wat helpt?
Je oor moet dus geklaard worden, maar dat is niet zo makkelijk. Wanneer het vliegtuig aan de daling begint, moet je onmiddellijk beginnen persen door je neus dicht te houden. Als de buis van Eustachius dichtklapt, is het eigenlijk al te laat.

“Vaak komen mensen terug van een warm land en staat de airco aan in het vliegtuig en wordt men een beetje verkouden. Dat zorgt voor een groot probleem: de buis van Eustachius is dan namelijk al een beetje geïrriteerd en gezwollen. Een trucje is om bij het begin van het dalen, nasale spray te gebruiken die de neus ontzwelt en open zet. Dan moet je even wachten en weer opnieuw sprayen. Er is veel kans dat je het probleem dan kan oplossen.”

Die andere kleine trucjes zoals kauwgom kauwen, helpen enkel wanneer je buis van Eustachius het niet te moeilijk heeft met dat drukverschil. En oordopjes helpen helemaal niet, want het probleem speelt zich af achter je trommelvlies, en die bereiken je oordopjes niet, verklaart de neus-keel-oorarts.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren