Tagtik

De vijfseconden-regel: een mythe!

Pas jij de vijfseconden-regel toe wanneer je voedsel laat vallen op de grond? Is het een mythe dat je voedsel dat op de grond viel nog veilig kan opeten als je het binnen de 5 seconden opraapt?

Wel, uit laboratoriumtests blijkt dat dit inderdaad een mythe is! Amerikaanse onderzoekers analyseerden de microben op verschillende soorten tegels. Deze tegels werden eerst gesteriliseerd en vervolgens brachten de onderzoekers er E. colibacteriën (deze bacteriën bevinden zich ook in onze darmen) op aan. Ze lieten er dan koekjes en snoepjes op vallen en vergeleken dan de bacteriën voor en na het vallen. Het snoepgoed werd opgeraapt na een paar seconden, na 5 seconden, na tien seconden … Resultaat: in alle gevallen zaten er evenveel bacteriën op!

De regel werd tot nu toegepast door 70% van de vrouwen en 56% van de mannen. Voor het laten vallen van groenten op de grond zijn mensen wel voorzichtiger.

Mag je nu nog voedsel opeten dat op de grond viel?
Dit is vooral afhankelijk van het soort voedsel én van hoe proper de vloer is. Zo bevatten droge vloeren minder ziekmakende bacteriën dan vochtige vloeren. Voedsel dat je makkelijk kan afspoelen is ook iets veiliger nadat je het op een droge vloer liet vallen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren