Tagtik

'De vergeten hoofdstad met het hoge Harry Potter-gehalte'

Denk je bij een roadtrip door Portugal ook enkel aan het mooie Porto, het bruisende Lissabon, de prachtige stranden van de Algarve en misschien recent ook de Europese bestemming van het jaar Braga? Heel wat toeristen laten Coimbra echter links liggen bij hun Portugaltrip, en dat is bijzonder jammer!

Wist je dat er al in de Romeinse periode sprake was van bewoning in en rond Coimbra? Deze stad op je rit tussen Porto, Aveiro en Lissabon ademt dan ook geschiedenis. In 1139 werd Coimbra door Alfons I, Portugals eerste koning, benoemd tot hoofdstad, een positie die de stad tot 1255 zou behouden.

De gemeente Coimbra telt een bevolking van 143.396 inwoners, van wie er ongeveer 100.000 binnen de eigenlijke stadsgrenzen wonen, en is daarmee één van de grootste gemeenten van Portugal.

Wie Coimbra bezoekt raden we aan om je stadswandeling te starten aan de oevers van de Mondego en vandaar via de voetgangersbrug Ponte Pedonal Pedro e Inês naar boven te wandelen richting het impressionante universiteitsgebouw dat de skyline van Coimbra domineert.

Levendige studentenstad
In Coimbra wordt het eeuwenoude decor overgoten door de bruisende vibe die de vele studenten tijdens het academiejaar met zich meebrengen. De universiteit van Coimbra is trouwens één van de oudste ter wereld. Het unief van Coimbra werd in de 13e eeuw gesticht en is door de UNESCO aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. In de universiteitstoren bevinden zich de klokken die het begin en einde van de lessen aankondigden: voor de huidige studenten misschien een verlossend of beklemmend signaal, maar voor nieuwsgierige toeristen zeker een uniek moment om eens mee te maken. Wie de moed heeft om de toren te beklimmen wordt trouwens beloond met een ongelofelijk 360° uitzicht over de stad en de prachtige natuur er omheen. Wie de Paço das Escolas aan de Velha universidade (de oude universiteit) bezoekt, waant zich aan het Zweinstein-gebouw van Harry Potter. Laat de magische sfeer over jou heen komen en laat je inspireren door het bonte gezelschap jonge studenten op de eeuwenoude trappen voor de universiteit. Insiderstip: bezoek zeker de spectaculaire Biblioteca Joanina, die in de 18e eeuw werd toegevoegd aan de universiteit. De bibliotheek van Joanina telt meer dan 300.000 werken die dateren uit de 16e tot de 18e eeuw en die uitgestald staan op prachtige met talha dourada (verguld houtsnijwerk) versierde boekenrekken.

Impressionante Romaanse architectuur
De Pátio das Escolas met het standbeeld van koning João III zal je zeker kunnen beroeren, maar ook de zaal Sala dos Capelos, waar de belangrijkste ceremonies plaatsvinden en de kapel Capela de São Miguel met een indrukwekkend barok orgel, zijn must-sees. De gebouwen bevinden zich trouwens op de plaats waar het paleis stond van de eerste koningen van Portugal, die hier de hoofdstad van hun koninkrijk hadden gevestigd. In het lager gelegen gedeelte van Coimbra vind je trouwens ook heel wat prachtige monumenten uit een ver verleden.

Het Museu Nacional Machado de Castro is zeker ook een bezoekje waard aangezien het over een collectie van grote waarde, waaronder een Romeinse cryptoporticus (ondergronds gangenstelsel) beschikt en meer vertelt over de geschiedenis van de stad. Er zijn ook talloze tuinen die zeker een bezoek waard zijn, zoals de tuinen van Choupal, die van de Quinta das Lágrimas, waar het liefdesverhaal tussen Pedro en Inês zich afspeelde, en de Jardim Botânico (botanische tuin), een aangenaam stukje groen op een drukkend hete zomerdag.

Sporten aan de oevers van de Mondego
Bezoekers aan de stad kunnen in heel wat bakkerijtjes met bijhorende bar genieten van de 'pastel de nata' en andere overheerlijke typisch Portugese gebakjes. Je kan er trouwens zowel overheerlijk traditioneel eten, als een spotgoedkope snelle hap binnenspelen (lang leve het studentenbudget). Locals en studenten vind je in het weekend of 's avonds vaak in de parken aan de oevers van de Mondego. Deze zijn immers uitgerust met speeltuinen voor de kinderen, een skatepark, grasvelden, loop- wandel- en fietspaden, fitnesstoestellen in de buitenlucht, outdoor locaties voor evenementen en watersportfaciliteiten. Uiteraard kan u ook genieten van een lekker glaasje Portwijn in één van de vele bars.

Voegt u bij uw volgende bezoek aan Portugal ook een halte toe in Coimbra? Wij zijn alvast verkocht!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Universidade de Coimbra (@ucoimbra)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Universidade de Coimbra (@ucoimbra)

Ook dit kan u interesseren