Tagtik

Daarom slapen sommige volwassenen nog met een knuffel

Volwassenen die slapen met een knuffelbeer … kijk jij daar van op?

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam uit 2021 blijkt dat het perfect normaal is als volwassen personen slapen met een knuffel.

Professor klinische psychologie (KU Leuven) legt op radio2 uit waarom:
"Slapen met een knuffel kan ons een veilig gevoel geven", zegt professor Luyten. "Door in contact te komen met knuffels zoeken we een gevoel uit onze kindertijd op. Sommige mensen doen zottere dingen: ze verzamelen postzegels of oude speelgoedauto's om tot rust te komen. Zolang het geen andere zaken, zoals je ontwikkeling of relatie, in de weg staat, is er geen probleem. Voor veel mensen was een knuffel een belangrijk onderdeel van hun kindertijd. Als kind zijn we erg gehecht aan onze ouders. Zo'n knuffel hielp ons om zelfstandiger te zijn. Het verving onze ouders als we ergens bleven slapen. Zo'n pluchen beest heeft dus vaak een sterke emotionele band."

Taboe
Heel wat mensen hebben een hobby die hen terugbrengt naar hun kindertijd: postzegels of autootjes verzamelen. Voor sommige mensen brengt slapen met een knuffel hen een gevoel van heimwee maar ook van veiligheid en geborgenheid met zich mee. Er is dus geen probleem met een knuffelrelatie met een pluchen beest, zolang het je echte relatie niet in de weg staat.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren