Tagtik

Bespaar jij op kledij?

Het leven wordt steeds maar duurder. We proberen te besparen op vele terreinen. Maar bespaar jij ook op kledij? En kies jij dan voor alternatieven als tweedehands? Maar wat is nu het verschil tussen vintage, tweedehands en retro?

Vintage
Vintage omvat oude kledij, schoeisel en accessoires waarvoor een hernieuwde belangstelling bestaat. Het gaat om unieke kleding uit de jaren twintig tot tachtig. Meestal designerkleding of met de hand gemaakte kledingstukken die typisch zijn voor een bepaalde tijdsgeest: een authentiek seventies tracksuit of een sixties Chanal-jasje. Zo spitten oma’s en moeders massaal hun dozen met oude kledij op zolder door voor hun dochter en kleindochters want vintage wordt niet in elke winkel verkocht.

Tweedehands
Regelmatig wordt de term vintage (stiekem) gebruikt voor ‘gewone’ tweedehandskledij. Zo lijken die stukken hipper. Maar tweedehandskledij is net zo hip als vintage en nog goed voor het milieu. Tweedehands is de term die mag gebruikt worden voor oude en nieuwe producten die van iemand anders zijn geweest en een tweede leven krijgen. Het zijn stukken die nà de jaren 80 zijn gemaakt: dus zowel een Louis Vuitton-tas uit 2005 als een Zara-jurkje van vorige zomer.

Retro
Deze term wordt gebruikt voor hedendaagse items die niet vintage zijn, maar wel die uitstraling hebben. Het ontwerp is gebaseerd op een trend uit vorige decennia: een blazer met eighties schoudervullingen of een jeans met seventies olifantenpijpen. Retro is dus nieuw en in grote getalen beschikbaar; vintage is ouder en zeldzamer!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren