Tagtik

Bereidt u deze week yacon?

Hebt u al eens YACON gegeten? Neen, dan wordt het tijd dat je deze gezonde knol leert kennen.

De yacon of appelwortel komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru, maar wordt nu ook gekweekt in Limburg en Vlaams-Brabant en verdeeld aan supermarkten. Het is een heel lekkere plant met friszoete gezonde eetbare knollen. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en zonnebloem en smaakt eerder zoet en fruitachtig. Een mengeling van appel, peer en watermeloen omschrijft de smaak nog het beste, en qua structuur is hij vergelijkbaar met een peer.

Je kan deze knol in heel wat gerechten gebruiken: je kan er heerlijke soep van maken, maar je kan ze ook stoven, roerbakken of gewoonweg verwerken in een slaatje, smoothie, shake …. Ook kan je er lekkere siroop van maken.

De knollen zijn zeer gezond en bijzonder geschikt voor diabetici omdat ze inuline bevatten. Dit is een vorm van suiker die niet door ons lichaam verteerd wordt, maar wel een zeer goede invloed heeft op de darmflora. Het blad van de appelwortel zorgt er tevens voor dat het lichaam beter reageert op insuline; daarom is thee van het yaconblad zeer goed voor diabetici.

De yaconplant bezit een aantal zeer specifieke eigenschappen waarvoor deze in de raw food en superfood geliefd en bekend is geworden.

Voedingswaarde Water: 70-93 g * Eiwitten: 0,3-3,7 g * Voedingsvezels: 0,3-3,4 g * Calcium: 23 mg * Kalium: 228 mg * IJzer: 0.3 mg * Fosfor: 21 mg * Vitamine C: 13 mg

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren