Tagtik

Antioxidanten: de top 7 van absolute superbeschermers

We moeten antioxidanten eten willen we gezond en vitaal oud worden! We lezen en horen het overal. Maar waarom zijn deze antioxidanten nu zo belangrijk?

Ons lichaam bevat miljoenen cellen die gezonde bouwstoffen nodig hebben om hun werk te doen. Die gezonde bouwstoffen krijgen ze uit gezonde voeding. Bij het verbranden van suikers, koolhydraten en eiwitten in ons lichaam wordt zuurstof verbruikt waarbij bijproducten ontstaan die we vrije radicalen noemen. Ook te veel zonlicht, stress, sigarettenrook, suikers, alcohol … zorgt voor een teveel aan vrije radicalen. Wel, de rol van antioxidanten is om de vrije radicalen onschadelijk te maken. Want een overdosis aan deze vrije radicalen hangt samen met allerlei ziektes: hart- en vaatziektes, kanker, ontstekingen, beroertes …

Hoe kom je nu aan die antioxidanten?
Zorg in eerste instantie voor een grote variatie van gezonde voeding. En gelukkig zitten antioxidanten volop in heerlijke voedingsmiddelen.

Groente
Dit zijn de superfoods nummer 1! Zeker de felgekleurde. Ga maar eens op zoek naar maaltijden die grotendeels uit groente bestaan; keuze genoeg.

Fruit
Alle fruitsoorten bevatten antioxidanten, alhoewel de ene soort veel meer dan de andere. Toppers zijn: bosvruchten en al het kleine rode fruit. Maar ook avocado’s, rauwe vijgen en granaatappels. Kies voor biologisch en eet ze liefst met de schil.

Kruiden en specerijen
Gebruik deze volop in de keuken want het zijn absolute toppers! Basilicum, bonenkruid, chilipoeder, dragon, gember, kerrie, knoflook, komijnzaad, gemalen kurkuma, oregano, peterselie, munt en tijm.

Kiemen
Dit zijn bommetjes vol met vitaminen, mineralen en enzymen. Van deze bouwstoffen zouden we veel meer moeten eten. Topper: broccolikiemen. Volgens onderzoekers blijft de werking van broccolikiemen nog dagen actief in ons lichaam. Zo bevat 30 gr van deze kiemen evenveel als 600 gr broccoli

Noten
Kies de ongebrande, onbewerkte noten: walnoten, amandelen, hazelnoten en pecannoten.

Pure chocolade (meer dan 70%)
Lekker en gezond, maar met mate natuurlijk. Het bevat magnesium en tal van antioxidanten.
Hetzelfde geldt voor rauwe cacaopoeder. Je kan hier heel lekkere snacks mee maken, en zonder schuldgevoelens!

Pitten en zaden
Toppers zijn sesamzaad en hennepzaad. Je kan ze toevoegen aan smoothies, soepen, salades.

Maar, nuttig eerst je groenten in grote variatie en kies dan pas voor superfoods!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren