Tagtik

Aardappelen, bezig aan een revival?

Aardappelen blijven de belangrijkste maaltijdbegeleider in Vlaanderen: bijna de helft van de Vlamingen eet 4 of meer keer per week aardappelen (excl. friet) en bij 86% komen ze minstens 1 keer per week op het bord. Bij 18-34 jarigen liggen deze cijfers wel lager, maar ook zij eten nog steeds regelmatig aardappelen: nl. 31% eet 4 of meer keer per week aardappelen en 80% minstens wekelijks.

Hoe gezond zijn aardappelen?
Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor.

Zijn aardappelen gezond? Aardappelen bevatten koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Ook leveren aardappelen vezels, vooral in de schil. Vezels zorgen voor een goede stoelgang en ook voor een verzadigd gevoel.

Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines.
Eet je eens geen aardappelen? Voorzie dan altijd een vitamine C-rijke bron zoals een extra portie groenten of fruit om voldoende vitamine C in te nemen. Eet je eens rijst of pasta? Kies dan steeds voor de volkoren variant, deze bevat meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Zijn zoete aardappelen gezonder?
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel.

Met de campagne ‘Aardappelen – Prepare to be surprised’ wil VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) millennials maar ook ouderen opnieuw warm maken voor aardappelen door hen te inspireren met verrassende recepten. Het traditionele beeld dat de 18-34-jarigen hebben over aardappelen klopt niet met de werkelijke troeven van dit product.

Dit najaar pakt VLAM uit met een video, posts op sociale media en een interactieve test. Het doel? Bewijzen dat wie je ook bent, van welke smaken je ook houdt en hoeveel tijd je ook hebt in de keuken, er altijd een aardappelgerecht is dat helemaal bij je past.

De website aardappel.be, onderdeel van de campagne, staat boordevol gerechten die veraf staan van de traditionele keuken. Ze verrassen door hun creativiteit en eenvoud. Iedereen kan er een gerecht vinden dat past bij zijn eetgewoontes, smaken en beschikbare tijd.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren