Tagtik

10 tips om minder te kopen

We deden het allemaal wel eens: die nieuwe jeans kopen of dat paar schoenen, terwijl we het niet echt nodig hadden. Is dit onder druk van de ‘commerce’? En hoe lang blijft eigenlijk dat ‘blije voldane gevoel’ na onze aankoop?

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat vrouwen gemiddeld 103 kledingstukken in hun kast hebben waarvan ze 21% ondraagbaar vinden. En dat mannen jaarlijks bijna 3.000 euro uitgeven aan gadgets.

Waardoor wordt ons koopgedrag bepaald?
Ons koopgedrag wordt vooral bepaald door twee hersengebieden: het beloningssysteem en het pijnsysteem. Als de beloning groter is dan de pijn, hebben we de neiging om te kopen. Die pijn kan te maken hebben met de hoge kosten, maar ook in het besef dat door veel te kopen we op één of andere manier een aandeel hebben in de uitbuiting van mensen aan de andere kant van de wereld en we bijdragen tot de groeiende afvalberg

Hoe lukt het ons om te 'consuminderen'?
1. Houd je uitgaven bij
Hou je uitgaven bij op papier of met een app. Online vind je tientallen handige (en misschien ook minder handige) apps om dat te doen. Je persoonlijke 'huishoudboekje' toont je in één oogopslag waar je pijnpunten liggen: geef je overdreven veel geld uit aan kleding of juist aan gadgets?
2. Weet wat je al hebt
Er zijn allerlei handige apps waarin je kan bijhouden wat je bijvoorbeeld in je keukenkastjes hebt staan. Op die manier voorkom je dat je met een vijfde pak pasta thuis komt, of dat derde paar sandalen.
3. Begin klein
Je kan je voornemen om, bijvoorbeeld, 6 maanden lang geen nieuwe spullen te kopen. Behalve natuurlijk als het niet anders kan. Maar je kan ook beginnen met minder nieuwe spullen kopen om het zo langzaam af te bouwen. Wat is haalbaar voor jou?
4. Koop tweedehands
Als je tweedehands spullen koopt of verkoopt, wordt de afvalberg in ieder geval niet groter en dat is ook wat waard. Laat je echter niet verleiden om teveel tweedehands te kopen omdat het goedkoper is!
5. Laat je spullen herstellen
Waarschijnlijk kan je verschillende spullen wel laten herstellen. In elke gemeente vind je tegenwoordig wel een zogenaamd 'repair café' waar je terecht kan met het herstellen van allerhande spullen, van naaimachine tot fiets.
6. Weg met impulsaankopen
Bij de helft van wat op ons ‘verlanglijstje’ staat, kan je je afvragen of het je leven verrijkt en of het dat over pakweg een half jaar nog steeds doet.
7. Koop je iets nieuws, doe dan ook iets weg
Het is een goede vuistregel om bij de aanschaf van iets nieuws ook iets vergelijkbaars weg te doen. Als je geen afscheid kan nemen van dat wat je al hebt, is het misschien een goed idee om dus niks nieuws te kopen.
8. Leen en deel
Geef een boek weg dat je uitgelezen hebt of leen die boor van je buurman. Ruil je kleding, deel je auto, leen bij je buren, geef weg… Online en via apps vind je tegenwoordig heel wat deelplatformen waar vraag & aanbod elkaar ontmoeten.
9. Breng jezelf niet in verleiding
Etalages laten heel wat ‘overbodige’ spullen zien en bij online shoppen, krijg je voordat je afrekent nog even snel een paar aantrekkelijke suggesties voorgeschoteld. Dus: probeer jezelf niet teveel in verleiding te brengen, want als je niet weet dat deze spullen bestaan, mis je ze ook niet.
10. Bedenk goed waarom je iets wil kopen
Shoppen lijkt een makkelijke remedie om je op te beuren als je wat depri of verdrietig bent. Maar net als bij het eten van bergen chocola komt de spijt al snel en voel je je uiteindelijk helemaal niet beter. Bedenk dus goed waarom je iets wil kopen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren