Tagtik

Zelenski roept Russen op om te protesteren

De Russische president kondigde aan dat hij opnieuw heel wat mensen zal mobiliseren om zijn oorlog tegen Oekraïne verder te zetten. Dat stuit op heel veel protest bij zijn landgenoten.

De Russische president zei dat heel wat Russische mannen onder de 30 jaar weldra een oproepingsbrief mogen verwachten om in Oekraïne te gaan vechten. Poetin had het over zeker 300.000 reservisten. Heel wat Russen kwamen deze week uit protest op straat in Sint-Petersburg en Moskou als reactie op de krachttaal van Poetin. Daarnaast proberen heel wat Russen massaal het land te verlaten. Aan de grenzen stonden lange files en vliegtickets stegen fors in prijs. Er werd tot wel 5.000 euro betaald voor een vliegticket om Rusland te kunnen verlaten. Zij die niet weg geraken denken er ook aan om hun eigen arm te breken om zo afgekeurd te kunnen worden voor Poetins leger.

Intussen roept de Oekraïense president de Russen op om op te straat te komen en hun ongenoegen te uiten tegen Poetin en zijn oorlogsbeleid. “In deze oorlog zijn in zes maanden tijd 55.000 Russische soldaten omgekomen (...) Willen jullie nog meer? Nee? Protesteer dan! Vecht! Vlucht! Of geef je over aan het Oekraïense leger. Dit zijn je enige opties om te overleven”, zei Zelenski in het Russisch in zijn traditionele videotoespraak.

“U bent al medeplichtig aan alle misdaden van het Russische leger. Oekraïners zijn gemarteld en vermoord omdat jullie nog steeds zwijgen”, ging de Oekraïense president verder.

“Het is nu tijd om een keuze te maken”, vervolgde Zelensky. “Mannen, willen jullie sterven of leven? Gehandicapt worden of jullie gezondheid behouden? Vrouwen, willen jullie jullie echtgenoot, zonen of kleinzonen voor altijd verliezen? Of willen jullie hen beschermen tegen de dood en tegen de oorlog die één man gestart is?”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren