Tagtik

Waarom zijn Vlaamse oudere vrouwen zo vatbaar voor vriendschapsfraude?

Het Meldpunt van de Economische Inspectie ontvangt sinds haar oprichting in 2016 ieder jaar meer meldingen van vriendschapsfraude. Hierbij winnen online fraudeurs het vertrouwen van mensen die op zoek zijn naar een vriend, partner of luisterend oor. Vooral oudere Vlaamse vrouwen lijken het slachtoffer te zijn van deze georganiseerde bendes.

Bij vriendschapsfraude zoeken oplichters online naar potentiële slachtoffers. Eens ze een vertrouwensband hebben opgebouwd, vragen ze financiële steun om bijvoorbeeld naar België te kunnen reizen om je te ontmoeten of om de ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen. Nadat ze het geld hebben gekregen, laten ze niets meer van zich horen en blijkt dat de ‘vriend’ nooit heeft bestaan. 

Via Facebook ronselen
Uit de cijfers blijkt ook dat oplichters hun potentiële slachtoffers het vaakst via datingsites (35,3%) of via sociale media zoals Facebook (29,5%) zoeken, maar ze gebruiken ook e-mail (14,1%) of chat (9,4%) om met het slachtoffer in contact te komen.

Deze week staat in Gent een grote bende die verdacht wordt van vrienschapsfraude voor de rechter. Veertien mannen, vooral Nigerianen, hebben in België verschillende gepensioneerde vrouwen opgelicht door zich op facebook voor te doen als een ‘Amerikaanse legerofficier die een partner zoekt’. Eén vrouw verloor zo 380.000 euro en ging zelfs een lening aan voor haar fictieve ‘Amerikaanse prins’.

Valse Amerikaanse legerofficier
In totaal zou het afgetroggelde bedrag in ons land 2,1 miljoen euro bedragen. De bende, de tot hiertoe grootst gekende inzake vriendschapsfraude, maakte ook slachtoffers in China, Duitsland, Filipijnen, Frankrijk, Letland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Peru, Schotland, Zweden, Engeland, Canada, VSA, Italië en Zwitserland. Honderden mensen zijn opgelicht voor een veelvoud van die Belgische 2,1 miljoen euro. 

De 14 Nigerianen staan in Gent terecht terecht voor oplichting, bendevorming en witwas van misdaadgeld. Ze riskeren een jarenlange gevangenisstraf.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren