Tagtik

Vrijgelaten Olivier Vandecasteele vandaag bij de koning

Afgelopen vrijdag belde de koning met Olivier Vandecasteele tijdens diens vlucht naar België en hij heeft hem toen uitgenodigd voor een bezoek. Die ontmoeting zal dinsdagnamiddag plaatsvinden in het kasteel van Laken. 

Vandecasteele zat maar liefst 455 dagen vast in een cel in Iran. De Belg landde afgelopen week eindelijk opnieuw op Belgische bodem en kon zijn familie en vrienden na een ongelofelijk moeilijke periode opnieuw in de armen sluiten. Zijn vrijlating is het directe gevolg van een gevangenenruil tussen België en Iran. De Iraanse autoriteiten hadden de Belgische ngo-medewerker immers bewust aangehouden om de vrijlating van de Iraanse terrorist Assadolah Assadi te bewerkstelligen. De Belg was in Iran veroordeeld voor “spionage” en kreeg een straf van 40 jaar cel en 74 zweepslagen na wat een schijnproces werd genoemd. Vandecasteele werd in erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in een isolatiecel in Iran en de Belgische autoriteiten zagen geen andere optie dan de Iraanse terrorist over te dragen aan Iran om Vandecasteele opnieuw in veiligheid te kunnen brengen. 

Vandecasteele werd donderdag overgevlogen vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran naar Golfstaat Oman. Daar werd hij overgedragen aan de Belgische delegatie, waarna hij op een vlucht richting België kon stappen. Bij zijn terugkeer op Belgische bodem werd Vandecasteele opgewacht door familie en politici, waaronder Defensieminister Ludivine Dedonde (PS) en minister Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR).

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren