Tagtik

Volgend jaar Eurosongfestival in Kiev als Oekraïne wint?

Oekraïne is een van de topfavorieten voor het Eurovisiesongfestival van zaterdag in Turijn. Kalush Orchestra komt niet alleen met een aanstekelijk lied, heel Europa zal ook het geteisterde land de overwinning gunnen.

De traditie wil dat de winnaar van de liedjeswedstrijd het jaar daarop het Songfestival mag organiseren. Zal dat bij een Oekraïense overwinning dan gebeuren in Kiev dat fel te lijden heeft door de Russische oorlogsvoering?

"Als we zouden winnen, zál het Songfestival plaatsvinden in Oekraïne. Een nieuw, goed ontwikkeld en bloeiend Oekraïne", zo maakte frontman Oleh Psiuk van topfavoriet Kalush Orchestra zich alvast sterk.

Mocht Oekraïne winnen, denkt de organiserende European Broadcasting Union (EBU) aan een plan B.

"Als zij het willen organiseren, mogen ze dat. Maar uiteraard komt er een punt waarop we evalueren of zij als gastland aan de voorwaarden voldoen. Zo moet er een garantie zijn op veiligheid, bijvoorbeeld. Die kan Oekraïne momenteel niet bieden, maar dat kan nog veranderen. Stel dat dit toch niet het geval is, werken we verder met een zogenaamde 'contingency planning'", zo vertelt Jean Philip De Tender, adjunct-directeur-generaal bij de EBU, bij Het Laatste Nieuws.

"Al is het uiteraard ook mogelijk dat Oekraïne wint en de organisatie aan zich laat voorbijgaan. In dat geval wordt er een ander gastland gezocht", aldus De Tender nog.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren