Tagtik

'Verboden' afleveringen FC De Kampioenen kunnen opnieuw bekeken worden

Onderwerpen waarmee twintig jaar geleden massaal gelachen werd, liggen anno 2022 gevoeliger. Bij de vele herhalingen van FC de Kampioenen hielden ze daar rekening mee, zowel op Eén als online op VRT.nu. Daarom hadden de makers van FC De Kampioenen beslist om zestien afleveringen niet meer uit te zenden.

Sinds enige tijd is er bij de VRT een commissie die elk programma screent op misplaatste opmerkingen. “We houden oude programma’s tegen het licht. Als blijkt dat taalgebruik, situaties, beelden of grappen in de huidige tijdgeest ongepast kunnen overkomen of niet meer in de samenleving van vandaag passen, kan dat een reden zijn om ze ‘onder embargo’ in ons archief te plaatsen: ze worden dan niet meer uitgezonden of online gezet”, zegt woordvoerder Jan Sulmont in Het Nieuwsblad.

Zeker 16 afleveringen werden om diverse redenen offline gehaald en zouden niet meer uitgezonden worden als herhalingen. Maar daar kwam heel wat reactie op. De VRT heeft daarom besloten om terug te komen op haar stappen.

De VRT heeft nu echter beslist om haar beleid aan te passen en uitzendingen met achterhaalde beeldvorming te voorzien van een disclaimer in plaats van ze te schrappen. Het gaat om een boodschap die bij de aflevering zal getoond worden.

"VRT waarschuwt voor achterhaalde stereotypes of taal in dit programma. Het wordt aangeboden zoals het destijds is gemaakt en voldoen vandaag niet meer (volledig) aan de normen en waarden van de Vlaamse samenleving. Door hierop te wijzen, willen we bijdragen aan een open debat en een inclusieve samenleving", luidt de disclaimer.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Youtube video screenshot)

Ook dit kan u interesseren