Tagtik

Russische soldaten aan het front: “Poetin is een idioot!”

Tristesse troef aan het front bij de Russische troepen. Uit onderschepte telefoongesprekken van Russische soldaten met familie en vrienden blijkt dat de mentale gezondheid bij heel wat soldaten al lamentabel was tijdens de eerste weken van de inval. Vele soldaten blijken de oorlog van Poetin niet echt te steunen.

De Amerikaanse krant The New York Times vertaalde en analyseerde duizenden telefoontjes die dateren uit de eerste weken na de inval en onderschept werden door de Oekraïense autoriteiten. “Niemand had ons verteld dat we oorlog gingen voeren, we werden pas één dag voor ons vertrek op de hoogte gebracht. Dit is volgens mij de domste beslissing die onze regering ooit heeft genomen”, zegt Sergey in een gesprek met zijn moeder. “Ik wist niet dat dit ging gebeuren”, vertelt ook Aleksey. “Ze zeiden dat het ging om een oefening. Die kl**tzakken hebben ons niets laten weten.”

“We kunnen Kiev niet innemen, we veroveren alleen maar dorpen. Poetin is een idioot, hij wil dat we de stad binnenvallen maar dat zal ons nooit lukken”, zegt Aleksandr. “De televisie houdt de mensen voor de gek met die zogenaamde speciale operatie, in werkelijkheid is het een echte verdomde oorlog. We hebben het bevel gekregen om iedereen te vermoorden. Tanks en pantservoertuigen staan in brand. Ze hebben een brug en een dam opgeblazen, de wegen staan onder water. We zitten muurvast.” “Onze commandant en de helft van mijn regiment is dood”, zegt Andrey tegen zijn vader. “Mijn kameraad is aan het huilen, een andere soldaat is suïcidaal.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren