Tagtik

Rusland zegt dat VS Nord Stream-pijpleiding saboteerde

Er werden inmiddels al vier lekken gevonden in de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee. Europese veiligheidsambtenaren zagen maandag en dinsdag alvast Russische marineschepen in de buurt van de plaats waar de lekken ontstonden.

Verschillende Europese landen voeren alvast een onderzoek naar de oorzaak, sabotage van Rusland wordt vermoed. Ook vorige week zouden immers ook Russische onderzeeërs gesignaleerd zijn nabij de locatie van de explosies. Er bestaat echter nog geen bewijs en zekerheid of Rusland er wel degelijk iets mee te maken heeft.

Rusland ontkent en wijst richting Verenigde Staten
De Russische leiders willen echter de VS afschilderen als mogelijke dader van de aanvallen. De Verenigde Staten waren immers al van in het begin tegenstander van de aanleg van de gaspijpleidingen naar Duitsland. Begin februari zei president Joe Biden nog dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne binnenvalt.

"Het is duidelijk dat de belangrijkste begunstigde van de pijplijnexplosies de VS is, in de eerste plaats economisch gezien", aldus Nikolai Patrushev, secretaris van de Nationale Veiligheidsraad.

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bij elkaar om over het incident te praten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren