Tagtik

Rusland misleidde Amerikaanse topacteurs om valse beschuldigingen tegen Zelenski te verspreiden

Uit een rapport van het Threat Analysis Center van Microsoft blijkt dat het Kremlin meerdere Amerikaanse acteurs heeft gecontacteerd en gevraagd om valse informatie over de Oekraiënse president Volodimir Zelenski te verspreiden. 

Uit het rapport blijkt dat verschillende celebs video’s opnamen waarin de schijn gewekt werd dat ze geloven dat president Zelenski een drugsverslaving zou hebben. De video’s werden gemaakt via het platform Cameo. Via Cameo kunnen bekende personen een centje bijverdienen door op aanvraag gepersonaliseerde videoboodschappen in te spreken voor fans.

Het ging echter om valse beschuldigingen die een eigen leven gingen leiden. Volgens het rapport van Microsoft zouden de Amerikaanse celebs de vraag gekregen hebben om een video op te nemen voor iemand genaamd ‘Vladimir’ met de vraag zich te laten begeleiden voor alcohol- en drugmisbruik. De celebs zouden niet op de hoogte geweest zijn dat de video’s later als Russische propaganda gebruikt zouden worden. De video’s werden later bewerkt met icoontjes van Russische mediabedrijven en werden verspreid via sociale media en verschenen soms zelfs in staatsmedia.

Onder meer Lord of the Rings-acteur Elijah Wood, Breaking Bad-acteur Dean Norris, The US Office-actrice Kate Flannery, Scrubs-acteur John C McGinley en Priscilla Presley, de ex-vrouw van Elvis, lieten zich vangen door Rusland.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Image by 12019 from Pixabay)

SR

SR

Journalist

Ook dit kan u interesseren