Tagtik

De revival van het cash geld: de kluis is terug in huis

Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt dat we gemiddeld 4.200 euro contant geld per huishouden thuis bewaren.

Op tien jaar tijd is het totale bedrag aan contanten dat door particuliere huishoudens wordt bewaard verdubbeld tot 48,8 miljard euro.

Dit komt enerzijds omdat betalingen per bankkaart of smartphone, per definitie traceerbaar, hun aantrekkingskracht verliezen. Aan de andere kant omdat je geld op de bank zetten geen zin meer heeft, gezien de belachelijke (of soms netto negatieve) rentetarieven die spaarrekeningen bieden.

Omwille van deze twee redenen is de verkoop van kluizen waarin huishoudens hun geld, maar ook waardevolle documenten, juwelen en edele metalen kunnen bewaren, stevig gestegen,

De verkoop van kluizen kreeg al een impuls door de financiële crisis van 2008 en het verlies van vertrouwen in bankinstellingen dat daarop volgde.

Ook de (aanstaande of reeds voltrokken) sluiting van veel bankfilialen in verschillende gemeentes zet huishoudens ertoe aan te kiezen voor de thuisveilige oplossing.

Een kluis van goede kwaliteit, die voldoet aan de Europese normen, kost tegenwoordig, afhankelijk van de afmetingen, tussen de 400 en 2.000 euro.

(Skwadra and FL by Tagtik/Source: DH/Picture: Immo Wegmann via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren