Tagtik

Moskou woedend op Wikipedia omwille van communicatie over oorlog

De rechtbank van Moskou heeft Wikipedia bevolen om informatie van enkele Russisch-talige artikels op de website te verwijderen. De Russische rechtbank was immers van oordeel dat het om desinformatie ging over de Russische invasie in Oekraïne. Dat zou op zijn beurt een risico vormen voor de openbare orde in Rusland. De zaak tegen Wikipedia werd aangespannen door de Russische mediaregulator Roskomnadzor.

Wikimedia Foundation, eigenaar van Wikipedia, is het daar echter helemaal niet mee eens. Wikimedia Foundation heeft dan ook beroep aangetekend tegen de beslissing van deze Russische rechtbank. De informatie over de Russische invasie blijft dus voorlopig nog op een pagina van Wikipedia in het Russisch staan.

‘Dit besluit impliceert dat goed onderbouwde, geverifieerde kennis op Wikipedia die niet overeenstemt met de rapporten van de Russische regering, desinformatie is’, zegt Stephen LaPorte van Wikimedia Foundation. De zaak is volgens Wikipedia een schending van de mensenrechten. Aangezien Wikimedia weigerde om de informatie uit de Russische artikels te verwijderen, heeft de rechtbank in Moskou een boete van 5 miljoen roebel opgelegd (83.600 euro).

Maar Wikipedia geeft zich dus niet gewonnen en gaat in beroep tegen de uitspraak van de Russische rechtbank. Wikipedia is een van de weinige overgebleven Russischtalige informatiebronnen met gecontroleerde feiten die nog overblijven na de harde aanpak van Moskou tegen de media. Het Kremlin strijdt immers met alle mogelijke middelen tegen media die weigeren om de voorgekauwde propaganda van het regime te communiceren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren