Tagtik

Limburgse peren blijven hangen: te duur om te plukken

Fruitsnacks in Nieuwerkerken heeft noodgedwongen besloten om 120 ton peren te laten hangen. Het koelen van de peren na de pluk is immers te duur geworden door de energiecrisis.

De droogte en de oorlog in Oekraïne maakten het al een heel moeilijk seizoen voor de perenkwekers uit Limburg. “We kunnen er allemaal niet meer onderuit, door de energieprijs en oorlog heeft onze sector het zwaar. Heel zwaar", klinkt het in het bericht. “We twijfelden eerst of dit iets was wat we met jullie moesten delen, maar we kunnen en mogen dit niet negeren. We zijn volop bezig met ons plukseizoen van in totaal 67 hectare aan appels en peren en daar komt wat bij kijken. Waar we normaal ongeveer een 2.500 ton aan appels en peren hebben, moeten we nu ongeveer 120 ton Conference peren laten hangen. Jullie lezen het goed: laten hangen. Dit doet pijn, en niet alleen financieel.”

De kost om deze peren op de markt te brengen ligt immers veel te hoog in verhouding met de prijs die ze ervoor krijgen. Ze besloten daarom om deze kleine peren niet te plukken zodat ze hier ook geen elektriciteit aan moeten verspillen.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren